Atsiimti apdovanojimų antradienį į Prezidentūrą atėjo tik penki krepšininkai. „Šiandien žurnalistų daugiau nei krepšininkų“, - išvydusi pustuštę Baltąją salę, juokavo D. Grybauskaitė. Pasak prezidentės, tai rodo, kad dėmesys krepšininkams neslopsta.

Krepšininkai į Prezidentūrą atvyko pasipuošę kostiumais. Kai kuriuos atlydėjo draugės ar žmonos. Rinktinės vyriausiasis treneris Jonas Kazlauskas į Prezidentūrą atėjo su žmona ir anūkais, kurie, pasak trenerio, yra jo „didžiausi sirgaliai“. Juos D. Grybauskaitė pavaišino saldainiais.

Kai kurie apdovanojimus atsiėmę aukštaūgiai krepšininkai turėjo pritūpti – kitaip jiems D. Grybauskaitė nebūtų užkabinusi apdovanojimų. Rinktinės kapitonas Robertas Javtokas prezidentei užkabino Europos pirmenybėse iškovotą sidabro medalį ir padovanojo krepšinio kamuolį su rinktinės narių parašais.

D. Grybauskaitė gavo tikrą medalį, bet nė vienam iš krepšininkų prezidentei jo nereikėjo atiduoti – pasirodo, medalių įteikiama keletu daugiau nei yra rinktinės narių.

Be valstybinių apdovanojimų, D. Grybauskaitė krepšininkams įteikė pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai kaklaraiščius.

Pasirodė ne visi

Rinktinės vyriausiasis treneris J. Kazlauskas apdovanotas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Didžiuoju kryžiumi, treneris Gintaras Krapikas - Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro didžiuoju kryžiumi.

Krepšinio rinktinės nariai Robertas Javtokas, Darius Maskoliūnas, Juozas Petkevičius apdovanoti ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro didžiuoju kryžiumi. Martynas Pocius, Renaldas Seibutis - ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Karininko kryžiumi. Rimtautas Gudas, Mindaugas Kuzminskas, Aleksejus Peletskij, Vytenis Trumpickas - ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžiumi. Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medaliu apdovanoti Sigitas Kavaliauskas, Benas Matkevičius, Žydrūnas Vilenčikas.

Krepšininkas Jonas Valančiūnas gavo Prezidentės medalį. J. Valančiūnas prieš dvejus metus jau yra apdovanotas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medaliu ir pagal Valstybės apdovanojimų įstatymą kitą Lietuvos valstybės apdovanojimą gali gauti ne anksčiau kaip po trejų metų.

Apdovanojimo antradienį neatsiėmė Linas Kleiza, kuris pirmadienį su rinktine negrįžo į Lietuvą, o išskubėjo į klubą. Prezidentūroje nepasirodė ir Jonas Mačiulis,Tomas Delininkaitis, Mantas Kalnietis, Aidas Buzelis, Donatas Motiejūnas, Linas Kunigėlis. Prezidentūroje antradienį nebuvo ir Darjušo bei Kšyštofo Lavrinovičių, nors jiems planuota įteikti Prezidentės medalius. Gauti valstybės apdovanojimo broliai negali pagal įstatymus, nes yra teisti už išprievartavimą.

J. Kazlauskas neatskleidžia, ar liks rinktinėje

„Negaliu jums atsakyti į šį klausimą, gal jie jau pradeda išsivažinėti – matote, dabar klubai spaudžia, pinigai dideli ir visa kita. Tikrai nežinau, nes aš iš karto likau Vilniuje, kai kas išvažiavo į Kauną, Linas Kleiza su manimi atsisveikino jau Slovėnijoje“, - į žurnalistų klausimą, kodėl Prezidentūroje tiek mažai krepšininkų, po ceremonijos atsakė J. Kazlauskas. Su Lietuvos krepšinio federacija jis yra pasirašęs ketverių metų kontraktą (iki 2016 metų Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių pabaigos).

Trenerio žurnalistai teiravosi apie brolius Lavrinovičius, kurie reikalingi rinktinei, o pagal įstatymus dėl teistumo negali gauti valstybinių apdovanojimų. „Žinote, kartą jie kažką padarė negero, buvo už tai nuteisti, jie jau vieną kartą atbuvo savo kaltumą ir reikėtų kažkaip su tuo baigti, bet yra mūsų šalies įstatymai, kurių privalome visi laikytis“, - situaciją komentavo J. Kazlauskas.

Treneris sakė manantis, kad ir krepšininkai tai supranta, dėl to buvo ne mažiau svarbūs rinktinėje ir nerodo pykčio ar įsižeidimo.

J. Kazlauskas tiesiai neatsakė, ar liks vadovauti rinktinei. „O mano kontraktas galiotų, sakykime, jeigu, sakykime, mes būtume grįžę po bosnių rungtynių? Kaip tada būtų? Sprendžia federacija. Bus federacijos posėdis ir bus duoti atsakymai į visus klausimus“, - apie darbo rinktinėje perspektyvas kalbėjo vyriausiasis rinktinės treneris.

J. Kazlauskas teigė, kad laiko pailsėti turės nedaug, mat laukia Kinijoje treniruojamas klubas.

DELFI primena, kad Lietuvos rinktinė yra triskart Europos čempionė (1937, 1939 ir 2003 metų), dusyk iškovojo sidabro medalius (1995 ir 2013), sykį pelnė bronzos apdovanojimus (2007).

Europos čempionate Slovėnijoje J. Kazlausko treniruojami lietuviai pralaimėjo serbams (56:63) ir bosniams (72:78), įveikė makedonus (75:67), latvius (67:59), juodkalniečius (77:70 po pratęsimo), prancūzus (76:62), belgus (86:67), ukrainiečius (70:63), ketvirtfinalyje nugalėjo italus (81:77), o pusfinalyje laimėjo prieš kroatus (77:62).

Mūsiškiai sekmadienio vėlų vakarą turnyro finale 66:80 pralaimėjo Prancūzijai ir pasipuošė sidabro medaliais.

Vyriausybė rinktinei už iškovotus sidabro medalius skyrė 240 tūkst. litų premiją.