Ketvirtadienį vyko „Žinių radijo“ laida „Aktualioji kultūra“.

Joje apie praėjusio vyrų krepšinio čempionato kultūrinį kontekstą diskutavo Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) Sporto ir sveikatos fakulteto dekanas prof. Audronius Vilkas ir M. Mikutavičius.

Atlikėjo nuomone, Lietuvos krepšininkai jautė didelį visos šalies spaudimą pasirodyti kuo geriau. M. Mikutavičius laidoje pasakojo, kad Lietuvoje žaidėjai jau nuo pat mažumės įpranta būti po padidinamu stiklu, tad jiems nereikia specialiai pasitempti. Su tokia nuomone sutiko ir A. Vilkas, pasak kurio, krepšininkai iki tol, kol pasiekia aukščiausią savo karjeros laiptelį, sporto mokyklose ne tik rengiami būti gerais sportininkais, bet ir privalo praeiti auklėjimo programą.

Tačiau gerą auklėjimą gali užgožti pernelyg didelės emocijos, kurias kartais sportininkams būna sunku kontroliuoti. M. Mikutavičiaus teigimu, emocionalumas sporte yra natūrali išraiška ir kažin, ar čia kas nors save varžo.

„Aš visada akylai ištempęs ausis klausydavau, ar neprasprūs koks nors keiksmažodis. Dievaži, tokiame kontekste labai sudėtinga save valdyti. Tuo metu mažiausiai galvoji, ar gerai atrodai ir ar teigiamai reprezentuoji Lietuvą, savo šeimą ar komandą. Bet, matyt, buvo disciplina, tas vyriškas švelnumas vienas kito atžvilgiu“, – „Žinių radijui“ sakė M. Mikutavičius.

Pasak dainininko, persirengimo kambariuose, treniruotėse gali būti visokiausių žiežirbų, tačiau taip, kaip komanda bendravo rungtynių metu, darė įspūdį ne vienam. Krepšininkai esą sugebėjo savyje nugalėti tam tikras ambicijas ar konfliktinius įnorius ir vieningai siekti pergalės.