Praėjusį sezoną R. Javtokas atstovavo Valensijos „Power Electronics“ ekipai. „El Tiburo“, arba rykliu, Ispanijoje vadintas krepšininkas į tėvynę grįžta po penkerių metų pertraukos. Per šiuos metus R. Javtokas rungtyniavo Atėnų „Panathinaikos“ (2006-07), Maskvos „Dinamo“ (2007-09), Maskvos srities „Chimki“ (2009-10) bei „Power Electronics“ (2010-11) klubuose.

Kauno ekipoje R. Javtokas papildys gausų Lietuvos nacionalinės rinktinės žaidėjų būrį. Be aukštaūgio „Žalgirio“ komandai praėjusį sezoną atstovavo penki rinktinės krepšininkai: Martynas Pocius, Paulius Jankūnas, Mantas Kalnietis, Tadas Klimavičius ir Tomas Delininkaitis.

Sandėriu su R. Javtoku labai džiaugiasi ir „Žalgirio“ klubo savininkas Vladimiras Romanovas. Verslininkas praėjusios savaitės viduryje buvo užsiminęs, jog labai norėtų, kad Kauno komandoje kitą sezoną žaistų rinktinės kapitonas.

„Esame visuomet pasirengę priimti tokio lygio žaidėjus ir žinome, kad jie mūsų klube tikrai bus laimingi“, - tuomet kalbėjo V. Romanovas.

Praėjusį sezoną Valensijoje praleidęs krepšininkas neslėpė noro sugrįžti į Lietuvą ir vėl žaisti prestižiniame Eurolygos turnyre.

- Koks jausmas vėl sugrįžtant į Lietuvą. Ar sunku buvo priimti „Žalgirio“ pasiūlymą? Ilgai svarstėte? – dienraštis „Kauno diena“ paklausė R. Javtoko.

- Sugrįžti į Lietuvą visuomet yra labai gera. Smagu, jog patekau į labai stiprią Eurolygos komandą, su kuria ateinantį sezoną galime iš tiesų nemažai nuveikti. Sprendimą pasirenkant klubą padariau gana lengvai. Klubo pasiūlytos sąlygos mane tenkino, tad apsispręsti nebuvo sunku

- Kokios pagrindinės aplinkybės lėmė, kad pasirinkote „Žalgirį“?

- Tiek aš, tiek mano šeima norėjome grįžti namo. Kauno komandos pateiktas pasiūlymas buvo geras, o be to, komanda nuolat žaidžia Eurolygoje. Tai krepšininkui yra labai svarbu. Visi šie faktoriai lėmė, kad nusprendžiau padėti parašą ant sutarties.

- Iš kitų komandų turbūt taip pat turėjote pasiūlymų...

- Pasiūlymų yra visuomet. Kai kurie gal buvo ir pelningesni, tačiau žaidžiant Lietuvoje nereikia norėti uždirbti daugiau nei užsienyje. Šį kartą mano pasirinkimą lėmė ne vien tik finansiniai aspektai. Yra daug kitų svarbių dalykų, kurie lėmė, kad pasirinkau „Žalgirį“.

– Prieš pasirašydamas sutartį tarėtės su Kauno komandoje rungtyniaujančiais kitais rinktinės žaidėjais?

- Šnekėjomės tikrai nemažai. Visi patikino, kad klube vyrauja puiki atmosfera, o komandą treniruoja geras specialistas. Žaidėjai gyrė trenerį Elią Zourą ir pasakojo, kad kitą sezoną klubas turi dar daugiau ambicijų nei šiemet. Labai svarbu, kad „Žalgiryje“ rungtyniauja daug lietuvių. Tai pridėjo papildomos motyvacijos renkantis komandą.

- Kur šiuo metu esate? Ar jau sugrįžote į Lietuvą?

- Taip jau esu sugrįžęs, pirmadienį atvyksiu į Kauną ir susitiksiu su klubo vadovais.

- Dar grįšite į Ispaniją? Turite Valensijoje kokių nors nebaigtų reikalų?

- Oi, ne (juokiasi). Aš visuomet iškeliauju su visais savo daiktais. Grįžti atgal nėra ko.

- Kaip krepšininkas subrendote Vilniaus „Lietuvos ryte“, o dabar atstovausite pagrindiniam šio klubo konkurentui Kauno „Žalgiriui“. Nejautėte papildomos įtampos priimdamas tokį sprendimą?

- Jokių panašių dalykų nebuvo. Užaugau Vilniaus komandoje ir, aišku, visuomet tai prisiminsiu, tačiau esu profesionalas ir renkuosi, kuris pasiūlymas yra geriausias. „Žalgiris“ manimi domėjosi, norėjo, kad pas juos žaisčiau, o „Lietuvos rytas“ – ne. „Žalgiris“ žais Eurolygoje, o dėl Vilniaus komandos dar nieko nėra aišku. Jie turi savus žaidėjus, savus vidurio puolėjus, sprendžia savas problemas.

- Kokie artimiausi jūsų planai?

- Kaip ir daugumai „Žalgirio“ komandos lietuvių, ši vasara bus karšta. Visi ruošimės Europos krepšinio čempionatui. Vėl bus smagu visiems susitikti. Tikiu, kad rinktinės stovykloje dar geriau pažinsime vienas kitą, o žaisti ateinantį sezoną „Žalgiryje“ bus dar lengviau.