Sąraše nėra ne tik traumas besigydančių Lino Kleizos ir Jono Mačiulio, bet ir pernai bronzą pasaulio pirmenybėse Turkijoje laimėjusių Tado Klimavičiaus bei Martyno Andriuškevičiaus, taip pat ir praėjusiais metais į galutinį dvyliktuką nepatekusių Mindaugo Katelyno, Giedriaus Gusto bei Arvydo Eitutavičiaus.

Vietos rinktinėje neatsirado ir Adui Juškevičiui bei Rolandui Alijevui, kuriuos komandos strategui Kęstučiui Kemzūrai buvo rekomendavęs jo padėjėjas Valdemaras Chomičius.

Galvas suko ir paskutiniąją naktį

Lietuvos rinktinės treneriai kandidatų sąrašą tarpusavyje derino iki paskutinės nakties. Internetu su Rusijoje šiuo metu esančiu K. Kemzūra sekmadienį bendravęs jo asistentas Robertas Kuncaitis teigė, kad paskutinius du krepšininkus treneriai pasirinko jau po vidurnakčio.

Anot R. Kuncaičio, iškilus būtinybei paskelbtas kandidatų sąrašas dar gali būti koreguojamas.

„Mes pasilikome sau galimybę sąrašą keisti. Dar ne visi čempionatai pasibaigė, žaidėjų sveikatos būklė gali pasikeisti. Jei kažkas gautų traumą, be abejo, įtrauktume į sąrašą naują krepšininką“, – sakė R. Kuncaitis.

Jo teigimu, K. Kemzūra bendravo su visais kvietimų į rinktinės stovyklą sulaukusiais žaidėjais, ir nei vienas jų esą neatsisakė atvykti. Visų dvidešimties kandidatų bus laukiama nuo pat pirmosios treniruočių stovyklos pradžios liepos 18 d.

„Žaidėjai ne tik žino apie kvietimus, bet ir patys domisi, nori žaisti“, – tikino krepšinio specialistas.

R. Kuncaitis neslėpė, jog sunkiausi galvosūkiai rinktinės trenerių štabui iškilo sprendžiant dėl lengvojo krašto puolėjo pozicijoje, kurią išretino L. Kleizos ir J. Mačiulio traumos, rungtyniaujančių žaidėjų.

„Daugiausia nerimo kyla dėl lengvųjų krašto puolėjų – dėl to ir pakvietėme daugiau šios pozicijos kandidatų. Iš pradžių galvojome kviesti mažiau žmonių, nes nenorime, kad žaidėjų atranka užgožtų patį pasiruošimo procesą. 20 krepšininkų – gal ir truputį per daug, bet su tiek dar galima normaliai ruoštis čempionatui“, – aiškino R. Kuncaitis.

Pasak jo, trumpinti rinktinės kandidatų sąrašą trenerių štabas pradės tik po pirmųjų dviejų treniruočių stovyklų Druskininkuose ir Palangoje. Europos pirmenybėms bus galima registruoti 14 žaidėjų.

Pasirėmė ir nuojauta

Komentuodamas krepšininkų pasirinkimą, R. Kuncaitis teigė, kad į stovyklą pakviesti žaidėjai, „šiuo metu labiausiai verti rinktinės“.

„Visiems viskas turbūt aišku dėl įžaidėjų. Prie Kalniečio ir Delininkaičio prisidės Šarūnas (Jasikevičius – DELFI), todėl ši pozicija nebus silpnesnė nei pernai. Atakuojantys gynėjai – Pocius, Gecevičius, Kaukėnas ir Seibutis – gerai žaidė savo klubuose ir treneriams yra puikiai pažįstami.

Nauja pavardė atsirado tarp lengvųjų krašto puolėjų – pirmą kartą pakvietėme Gailių. Jis, Jasaitis, Jomantas ir Kuzminskas kovos dėl vietos rinktinėje. Turbūt visiems kilo klausimų dėl Jomanto, kadangi jam sezonas nebuvo geras. Bet Artūras yra stiprus žaidėjas ir galbūt jam pavyks prasibrauti į komandą bei būti naudingam. Treneriai visada turi atsižvelgti į tai, ką sako šeštas pojūtis. O Kuzminskas, rungtyniaudamas „Žalgiryje“, parodė, kad jam jau laikas brautis į rinktinę“, – dėstė R. Kuncaitis.

Lietuvos rinktinės kapitonas Robertas Javtokas taip pat teigė neabejojantis, kad konkurencija tarp krepšininkų bus didelė.

„Visi žaidėjai pajėgūs, todėl net nežinau, kuriems iš kandidatų gali nepavykti patekti į galutinę sudėtį. Net kai netenkame vieno ar kito lyderio, atsiranda kitų krepšininkų, kurie užima laisvą vietą. Nors ir nėra dviejų pagrindinių praėjusių metų pergalių kalvių, tikiu, kad susirinksime užsidegę, pailsėję ir pasiruošę įrodyti, ko esame verti“, – kalbėjo R. Javtokas.

Pasirengimą rugpjūčio pabaigoje startuosiančiam čempionatui Lietuvos rinktinė pradės liepos 18-ą treniruočių stovykla Druskininkuose. Vėliau krepšininkai dar stovyklaus Palangoje, Kaune ir Vilniuje.

Prieš pirmenybes šeimininkų rinktinė sužais 9 draugiškas rungtynes, iš kurių trejos vyks užsienyje. Lietuviai išmėgins jėgas su Slovėnijos, Čekijos, Rusijos, Ispanijos, Latvijos ir Gruzijos ekipomis.

Europos pirmenybės vyks rugpjūčio 31 d. - rugsėjo 18 d. A grupės varžybose Panevėžyje K. Kemzūros auklėtinių oponentais bus ispanai, turkai, britai, lenkai ir papildomą atrankos barjerą įveiksianti ekipa. Antrasis pirmenybių etapas vyks Vilniuje, o atkrintamosios varžybos ir finalas bus sužaisti Kaune.

Lietuvos rinktinės kandidatų sąrašas:

Šarūnas Jasikevičius (Stambulo „Fenerbahce Ulker“, Turkija)
Mantas Kalnietis (Kauno „Žalgiris“)
Tomas Delininkaitis (Kauno „Žalgiris“)
Rimantas Kaukėnas (Sienos „Montepaschi“, Italija)
Martynas Pocius (Kauno „Žalgiris“)
Martynas Gecevičius (Vilniaus „Lietuvos rytas“)
Renaldas Seibutis (Edirnės „Olin“, Turkija)
Deividas Gailius (Bolonijos „Canadian Solar“, Italija)
Simas Jasaitis (Vilniaus „Lietuvos rytas“)
Artūras Jomantas (Vilniaus „Lietuvos rytas“)
Mindaugas Kuzminskas (Kauno „Žalgiris“)
Mindaugas Lukauskis (Oldenburgo „EWE Baskets“, Vokietija)
Paulius Jankūnas (Kauno „Žalgiris“)
Darius Songaila (Filadelfijos „76ers“, NBA)
Donatas Motiejūnas (Trevizo „Benetton“, Italija)
Kšyštofas Lavrinovičius (Sienos „Montepaschi“, Italija)
Darjušas Lavrinovičius (Stambulo „Fenerbahce Ulker“)
Jonas Valančiūnas (Vilniaus „Lietuvos rytas“)
Robertas Javtokas (Kauno „Žalgiris“)
Marijonas Petravičius (Milano „Armani Jeans“, Italija).

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją