Ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje skulptūros autorius Tadas Gutauskas pasakojo, kad idėja kilo stebint garsių krepšininkų atsisakymą žaisti Lietuvos rinktinėje. 5,7 metrų aukščio, 30 tonų svorio skulptūra simbolizuos ranką, laikančią krepšinio kamuolį. Krepšinio kamuolį laikančiose granito plokštėse bus iškaltos 37 pavardės: 32 krepšininkų ir 5 trenerių. Iš jų 8 vietos skiriamos moterims krepšininkėms. Daugiausia vietų bus skiriama šių dienų krepšininkams, kas 4 metus įrašai bus papildomi naujais vardais. Šalia pavardžių bus iškaltos garsiausios lietuvių pergalės.

„Man kaip menininkui ši idėja yra iššūkis, bet, kaip juokauja draugai, pats sugalvojai, pats ir turi vežioti rogutes į kalną“, - sakė skulptūros autorius, pasidžiaugęs, kad sumanymas nesulaukė pasipriešinimo. Anot jo, pasirinkta vieta – šiuo metu geriausia vieta skulptūrai krepšiniui. T. Gutauskas sako, kad skulptūra skiriama pagerbti Lietuvos krepšinį ir šalies žmones.

Pasak menininko, sukurti skulptūrą vienam krepšininkui būtų labai sunku, kadangi šalyje daug žymių krepšininkų, tad skulptūra bus abstrakti, krepšinio simbolis, įamžinsiantis labiausiai nusipelniusių krepšininkų ir trenerių vardus.

Kaip sakė Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas Vladas Garastas, skulptūra simbolizuos krepšinio pergales ir iškils šalies krepšininkus rugpjūtį palydint į Europos čempionatą.

Anot jo, šie metai Lietuvos krepšiniui simboliniai - pažymėtas krepšinio 85 metų jubiliejus, prieš 70 metų Lietuva laimėjo Europos čempionatą Rygoje, kurio finale 27:23 nurungė italus. Šįmet taip pat sukanka 10 metų, kaip moterų krepšinio rinktinė tapo senojo žemyno čempione.

V. Garastas sako, kad krepšinį per visą laiką kūrė 5 krepšininkų kartos, o dabar ateina šeštoji.

„Malonu, kad susirinkusi grupė mokslininkų, meno veikėjų, švietėjų pripažino, kad krepšinis - nacionalinė vertybė šalia dainų švenčių, lietuvių kalbos, Vilniaus universiteto, kryždirbystės, Kernavės ir kitų“, - teigė V. Garastas.

Už geriausius krepšininkus ir trenerius nuo ketvirtadienio galima balsuoti interneto svetainėje www.skulpturakrepsiniui.lt Čia bus galima išvysti visus siūlomus kandidatus, susipažinti su kiekvienos krepšinio kartos lyderiais. Nuomonę bus galima išreikšti ir komentaruose. Iškiliausių Lietuvos krepšinio žmonių rinkimai baigsis liepos 1-ąją.

Skulptūros sąmata - pusė milijono litų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją