Europos ir Lietuvos čempionatų etapas

Pirmą kartą „Rally Poland“ ralis buvo surengtas dar 1921-ais. Vienomis seniausių automobilių varžybų pasaulyje laikomas renginys du kartus yra tapęs pasaulio ralio čempionato etapu – 1973-iais ir 2009-ais. Portalo DELFI žiniomis, „Rajd Polski“ organizatoriai jau yra sukirtę rankomis su WRC ir į aukščiausio lygio ralio čempionato įskaitą sugrįš jau kitais metais.

Lietuvos automobilių sporto federacijos ir tas pačias funkcijas atliekančios federacijos Lenkijoje bendro darbo dėka, šių metų „Rally Poland“ tapo ir priešpaskutiniu Lietuvos atviro ralio čempionato etapu.

Tiesa, LARČ įskaitos lenktynininkams ilgas ir sunkus „Rally Poland“ bus sutrumpintas. Į Lenkiją išsiruošė penkiolika Lietuvos ralio ekipažų, tačiau visą „Rally Poland“ bandys įveikti tik trys – Dominykas Butvilas su Renatu Vaitkevičiumi, Vytautas Švedas su Žilvinu Sakalausku ir „Wellman Rally Team“ ekipažas – Martynas Samuitis ir Ramūnas Šaučikovas.

„Manau, trys stiprūs ekipažai iš Lietuvos bendroje šio ralio įskaitoje bus matomi aukštose pozicijose. Prisiminkime, kad prieš kelias savaites Kaune vykusiame ralyje D. Butvilas aplenkė Kajetaną Kajetanowiczių, kuris yra laimėjęs net du iš trijų paskutinių „Rally Poland“, – sako „Wellman Rally Team“ komandos ekipažo šturmanas R. Šaučikovas.

Jam pritaria ir pats D. Butvilas, jo nuomone „Kauno rudens“ ralyje aplenkti ekipažai iš Lenkijos gali būti aplenkti ir jų namų ralyje.

„Lenkijoje tikrai niekam nenusileisime. Labai norime ne tik Lietuvoje, bet ir Lenkijoje aplenkti vietos herojų K. Kajetanoviczių”, – sako šiuo metu LARČ čempionate pirmaujantis D. Butvilas.

„Wellman Rally Team“ komandos lenktynininkas M. Samuitis sako, kad pasigalynėti su Europos stipriausiais visiems ekipažams iš Lietuvos bus labai įdomu. Taip pat, kitais metais „Rally Poland“ tapus WRC etapu, šių metų vizitą Lenkijoje būtų galima pavadinti ir pačia geriausia treniruote prieš WRC etapą.

„Manau, taip arti vyksiantis WRC etapas sutrauks pačius stipriausius ekipažus iš Lietuvos. Bet ir šis savaitgalis žada būti įdomus – be D. Butvilo ir mūsų „Wellman Rally Team“, startuos ir V. Švedas, kuriam pavyko rekordiniu tempu, vos per tris savaites susitaisyti automobilį po labai smarkios avarijos. Tai rodo didelį norą išbandyti ne tik gerai žinomus lietuviškus ralius“, – teigė M. Samuitis.

V. Švedas, norėdamas išsaugoti galimybę tapti šių metų LARČ čempionu, „Rally Poland“ ralyje privalo aplenkti D. Butvilą. Kitu atveju, jau Lenkijoje Dominykas ir jo šturmanas R. Vaitkevičius užsitikrins pergalę šių metų čempionate ir į paskutines „Rally Classic“ lenktynes Druskininkuose galės atvykti kaip žiūrovai. Tačiau V. Švedas šiame ralyje turės šiokį tokį pranašumą – jis čia jau yra buvęs.

Lenkijos prezidento globojama ralio šventė

„Rally Poland“ ralio organizatoriai deda dideles pastangas, kad šios varžybos taptų stipriausiu ralio renginiu regione. Vien ką reiškia faktas, kad šių metų ralio garbės globėjo pareigas su didžiuliu malonumu priėmė Lenkijos prezidentas Bronislawas Komorowskis. Jis, dar eidamas Lenkijos Seimo pirmininko pareigas, ralyje svečiavosi 2010-ais.

„Mums didelė garbė turėti Lenkijos Prezidentą garbės globėjo pareigose. Manome, kad tai rimtas mūsų komandos pripažinimas ir patvirtinimas, kad einame teisinga linkme – sukurti didžiausią automobilių sporto renginį regione“, – pasakojo Lenkijos automobilių ir motociklų sporto federacijos prezidentas Andrzejus Witkowskis.

2010-ais „Rally Poland“ organizatoriai B. Komorowskiui paruošė puikią staigmeną. Dieną stebėjęs ralį greičio ruožuose, susipažinęs su mechanikų darbu serviso zonoje, tuometinis Lenkijos Seimo pirmininkas vakare, specialiajame greičio ruože tapo šturmanu ir tūkstančių žiūrovų akivaizdoje sėkmingai palydėjo automobilio vairuotoją į finišą.

Ralyje, be Lenkijos prezidento, dalyvaus ir daugiau žinomų pavardžių. Visų pirma, tai lenkų herojus Robertas Kubica, kuris startuos ERC įskaitoje „Citroen DS3 Racing 0147 automobiliu.

Prie starto linijos stos ir Dakaro ralyje Lenkijos vėliavą vežęs
Krzysztofas Holowczycas, kuris taps R. Kubicos konkurentu trasoje su panašaus pajėgumo „Ford Fiesta“ automobiliu.

Viso 2013-ių „Rally Poland“ ralyje žada startuoti 85 ekipažai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)