„Oficialiu „Pietų IV“ gimtadieniu įvardijame 1985 spalio 19-ą dieną. Tai yra simbolinė data, kadangi niekas tiksliai nepamena, kurią dieną organizuoti „Žalgirio“ fanai visam laikui apsistojo stadiono „Pietų IV-oje“ tribūnoje. Dauguma fanų įvardija būtent šią datą, nuo jos baigėsi fanų migracija po „Žalgirio“ stadioną.

Mes ir Maskvos „Spartako“ fanai buvome organizuoto futbolo komandų palaikymo pionieriai. Nepučiame burbulo, tačiau šią datą prisimename. Šįkart ją paminėsime rungtynėse su „Atletu“ specialia choreografija“, - pasakoja „Žalgirio“ fanų lyderis ir senbuvis Ingvaras Butautas–Storas.

Pasak jo, buvo laikai, kai norintys aktyviai ir organizuotai palaikyti „Žalgirį“ netilpdavo į „Pietų IV“ tribūną. Tuomet „Žalgirio“ palaikymo skanduotes ir dainas traukė daugiau nei 1000 futbolo mėgėjų.

Per 25 metus „Pietų IV“ narių skaičius kito. Šiandien VMFD „Žalgirio“ fanų grupė – iš naujo auganti, tačiau vėl gausiausia Lietuvoje. Ji vienija apie 150 aktyvių narių.

Nuo 1985-ų iki dabar pasikeitė ne viena fanų karta. Veteranų, išlikusių nuo tų laikų, nėra daug, o ir „Pietų IV“ dabar jau yra suvokiama labiau kaip fanų grupės pavadinimas, o ne kaip stadiono sektorius. Tačiau pagrindinės „Pietų IV“ nuostatos - aktyvumas, ištikimybė, aistra - išliko iki šių dienų ir galbūt net sustiprėjo.

Pasak I. Butauto-Storo, visus tuos laikus „Pietų IV“ buvo šalies fanų judėjimo avangardas, besididžiuojantis savo ištikimybe klubui, organizuotu įvairiu komandos palaikymu, savo ilga istorija ir jaunatviška dvasia.

Gerus porą dešimtmečių sunku prisiminti tokias oficialias rungtynes, kur „Žalgirio“ nepalaikė aistruoliai iš „Pietų IV“, nesvarbu, namuose ar tolimame Europos užkampyje. Dažname šalies mieste, svečių aikštė, „Žalgiriui“ būna kaip sava, nes šio klubo gerbėjų atributikos gausa, garsinis palaikymas - dominuoja.

„Pietų IV“ – ne tik dainos, vėliavos ar choreografijos stadione, bet ir savitarpio pagalba, bendruomeniškumo jausmas. Sunkiausias „Žalgiriui“ laikais, 2009-ais, būtent „Pietų IV“ pastangomis, jos narių asmeniniais ir iš įvairių akcijų gautais finansais „Žalgiriui“ pavyko išlikti. Ši fanų grupė, kartu su komandos vadovybe buvo Vilniaus miesto futbolo draugijos įkūrėjai.

Rungtynės VMFD "Žalgiris" - "Atletas", kuriose „Pietų IV“ minės savo 25 metų sukaktį, sekmadienį "Žalgirio" stadione prasideda - 15.00 val.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją