Pelnė vos 5 taškus

Prieš „Euro 2012” atrankos ciklą Lietuvos rinktinei buvo iškeltas tikslas surinkti 13-14 taškų. Tačiau Lietuva I grupėje surinko vos 5 taškus ir aplenkė tik tašku mažiau pelniusius Lichtenšteino futbolininkus.

Beje, pastarieji visus taškus pelnė būtent rungtyniaudami prieš lietuvius (2:0 ir 0:0).

Lietuvos rinktinės atrankos į „Euro2012” rezultatai:

Lietuva – Škotija 0:0
Čekija – Lietuva 0:1
Ispanija – Lietuva 3:1
Lietuva – Ispanija 1:3
Lichtenšteinas – Lietuva 2:0
Lietuva – Lichtenšteinas 0:0
Škotija – Lietuva 1:0
Lietuva – Čekija 1:4.

Nuosmūkis prasidėjo pralaimėjus Lichtenšteinui

Pasak R. Žutauto, lemiamos rungtynes buvo su autsaidere laikyta Lichtenšteino ekipa, o treneris negailėjo žaidėjams aštrios kritikos.

Rungtynės su Lichtenšteinu vyko prieš pat atostogas, todėl, R. Žutauto teigimu, mintyse žaidėjai jau atostogavo.

„Jų visos atostogos būtų nuėjusios šuniui ant uodegos, bet mintyse jie jau buvo maljorkose ir tenerifėse. Skaičiavome, kad su Lichtenšteinu laimėsime 6 taškus, tačiau mes planuojame, o Dievas juokiasi. Tai buvo baisiausia, kas gali nutikti. Po šių rungtynių dingo motyvacija“, - aiškino R. Žutautas.

Strategas taip pat pažėrė kritikos ir konkretiems žaidėjams.

„Paskambinu Mariui Žaliūkui - tai jam smegenų sutrenkimas tai dar kažkas, o po kelių dienų jis jau žaidžia už savo klubą. Prasidėjo simuliacija. (...). Rungtynėse su Lichtenšteinu Edgaras Česnauskis 75 min. gauna antrą geltoną kortelę ir turėjo praleisti rungtynes Čekijoje. Jie skaičiuoja, patikėkite, jie skaičiuoja savo korteles. Nežinau, reikia jo paklausti ar jis tai padarė specialiai, tačiau tas labai jaučiasi“, - teigė R. Žutautas.

Iš viso prie Lietuvos rinktinės vairo stovint R. Žutautui A ir B rinktinėse buvo išbandyti 45 žaidėjai. Oficialioms rungtynėms buvo registruoti 34 futbolininkai, o didžiausias krūvis teko 14 žaidėjų.

Pastebėjo ir teigiamų aspektų

Pasak R. Žutauto, jis savo auklėtiniams nuolat stengėsi „įskiepyti“, kad reikia žaisti ne tik gynyboje, bet ir puolime.

Pagal statistiką, Lietuvos rinktinės tikslių perdavimų į priekį rodiklis siekia vos 42 proc. Tačiau treneris pastebėjo, kad šis rodiklis pamažu gerėja.

„Atrankos ciklo pabaigoje viršijome 200 perdavimų į priekį skaičių“, - teigė R. Žutautas.

Remtųsi Lietuvoje rungtyniaujančiais žaidėjais

Kalbėdamas apie rinktinės žaidėjus R. Žutautas teigė, kad futbolininkams labai trūksta žaidimo praktikos, nes dauguma rinktinės žaidėjų savo klubuose dažniausiai sėdi ant atsarginių suolo. Taip pat treneris pastebėjo, kad lietuviai neturi laimėtojų mentaliteto bei motyvacijos žaisti rinktinėje.

Be to, trenerio teigimu, Lietuvos komandai trūksta įvarčius mušančių žaidėjų.

„Kalbant apie visus mūsų puolėjus tai jie per visus metus pelnė po kelis įvarčius. Mes dar galime apsiginti, tačiau puolime turime didelių problemų“, - konstatavo R. Žutautas.

Nors R. Žutautas pasitraukė iš Lietuvos rinktinės trenerio posto, jis laikomas bene realiausiu kandidatu į jį sugrįžti. Jei taip atsitiktų, R. Žutautas teigia, kad ateityje remtųsi Lietuvos klubuose žaidžiančiais futbolininkais.

„Galbūt reiktų rinktinės pagrindą formuoti iš Lietuvoje žaidžiančių futbolininkų, reikia pasitikėti savo žaidėjais, gal būtų šioks toks progresas. Rinktinę reiktų papildyti tik vedančiais užsienio klubų žaidėjais“, - aiškino R. Žutautas.

Be R. Žutauto norą treniruoti Lietuvos ekipą iš mūsų šalie specialistų pareiškė Liudas Rumbutis ir Valdas Ivanauskas. Taip pat užsimenama, kad prie rinktinės vairo gali sugrįžti ir Algimantas Liubinskas, jei jam nepavyks rasti darbo klube.

„Taip pat yra koks šimtas užsienio kandidatų, tačiau jie, trumpai tariant, avantiūristai“, - trumpai padėtį apibūdino LFF generalinis direktorius Julius Kvedaras.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją