Pirmame etape prieš savaitę A lygos licencijos buvo suteiktos Panevėžio „Ekranui“, VMFD „Žalgiriui“, Marijampolės „Sūduvai“, „Šiauliams“, Tauragės „Taurui“, Pakruojo „Kruojai“ ir Alytaus „Dainavai“. Tad viso A lygai licencijuotų klubų šiuo metu yra aštuoni.

Tačiau tai nereiškia, kad būtent tiek komandų dalyvaus 2012-ųjų A lygos pirmenybėse. Galutinai patvirtinti visus dalyvius ketvirtadienį turi LFF vykdomasis komitetas. Pernai ir užpernai jis leido kai kuriems klubams žaisti A lygoje ir be jos licencijų.

Pesimistiškiausias – FBK „Kaunas“

„Atlanto“ sporto direktorius Vacys Lekevičius toli gražu neatrodo praradęs viltį, kad jo klubas rungtyniaus elito pirmenybėse.

„Darysim viską, kad žaistume A lygoje. Taip, licencijos negavome, bet I-os lygos licenciją turime. O su tokia licencija ne vienas klubas anksčiau yra žaidęs A lygoje. Dabar važiuoju į A lygos klubų posėdį, kur pateiksiu dokumentus, prašymą. Yra padaryta labai daug darbo ir aš tikrai tikiuosi, kad ta galimybė žaisti A lygoje mums bus suteikta. Juk A lygos licenciją gavo aštuonios komandos. Tai lygai - mažoka“, – kalbėjo vienas „Atlanto“ klubo vadovų.

„Atlantui“ praėjusio sezono pradžioje buvo iš kelta bankroto byla ir klubo finansus tvarkė bankroto administratorius.Tačiau V. Lekevičius tikino, kad klubo didžiausios bėdos jau praeityje.

„Trys klubai, kurie norėjo žaisti A lygoje, licencijų negavo. Iš tų trijų mano klubo situacija yra geriausia. Su kreditoriais sudarinėjamos taikos sutartys. Komanda yra surinkta, treniruojasi ir visi laukiame to pagerėjimo. Iki A lygos licencijos mums trūko labai nedaug. Trūko ne pinigų, o laiko. Vienos paros“, – tikino klaipėdietis.

„Atlantui“ beliko laukti ketvirtadienio LFF VK sprendimo. To paties tikisi ir Vilniaus REO ekipa, pernai laimėjusi pirmosios I-os lygos čempionatą ir sportiniu principu pretenduojanti į aukštesnio rango turnyrą.

„Mūsų finansininkės laiku nepateikė kažkokios dokumentacijos. Pas mus iš principo viskas su klubo finansais yra gerai Tiesiog nespėjome susitvarkyti, kadangi ir licencijavimas šiemet yra pagreitintas“, – teisinosi REO prezidentas Rimantas Turskis.

Šiemet licencijų išdavimas buvo paankstintas. Ankstesniais metais licencijų išdavimo biurokratija užsitęsdavo iki pavasario ir A lygos dalyvių sudėtis paaiškėdavo likus savaitei ar net trims-keturioms dienoms iki sezono pradžios.

„Prognozuoti nesiimsiu, bet mūsų klubas tikisi, kad mus LFF vykdomasis komitetas priims į A lygą“, – kalbėjo REO vadovas.

Iš trijų komandų, pretendavusių į A lygos licencijas, bet gavusių pasitenkinti teise žaisti pirmoje lygoje, mažiausiai optimizmo jautėsi FBK „Kauno“ atstovo kalboje.

Klubo direktorius Romualdas Kontrimas nekalbėjo apie kauniečių siekius išimties tvarka žaisti stipriausiųjų lygoje.

„Šiai dienai situacija yra tokia – mes turime I-os lygos licenciją ir žaidžiame I-oje lygoje. O kas čia nuo to pasikeis, kad „Kaunas“ A lygoje nežais? Juk futbolo taip ar taip nėra...“ – be didelio entuziazmo kalbėjo R. Kontrimas.

Anot jo, kokioje lygoje FBK „Kaunas“ žais iš tiesų, priklausys nuo klubo rėmėjų. Tiesa, vargu, ar ta lyga bus aukštesnė negu pirma. Sklinda kalbos, kad tituluotos komandos perspektyvos – nedžiuginančios, ir kad klubas gali nutraukti savo veiklą.

„Tokia mūsų situacija, kaip visos Lietuvos. Kokia ekonominė padėtis, tokia ir futbolo“, – skundėsi R. Kontrimas.

Trečiadienio A lygos klubų susirinkime Kaune, skirtingai nei V. Lekevičiaus, FBK „Kauno“ klubo atstovų nebuvo.

Klubų valdyba nori 10 komandų

Kaune susirinkusi A lygos futbolo klubų valdyba išreiškė poziciją, kad klubai norėtų matyti A lygoje 10 komandų, priimtą daugumos sprendimu.

Sprendimą, kurios dvi iš trijų komandų, negavusių A lygos licencijų - FBK „Kaunas“, „Atlantas“ ar REO - turėtų žaisti lygoje, priimti palikta LFF Vykdomojo komiteto nariams.

„Visi suprantame, kad aštuonios komandos lygoje nėra gerai nei mums, nei apskritai Lietuvos futbolo vystymui ir populiarinimui. Klubų valdyba jau yra priėmusi sprendimą dėl lyginio komandų skaičiaus lygoje.

Laikydamiesi šio principo klubai dar kartą patvirtino, jog šį sezoną nori matyti dešimt komandų ir yra pasirengę sutikti su išimtimis A lygos licencijos negavusiems klubams“, - LFF svetainei sakė klubų valdybos pirmininkė ir VMFD „Žalgiris" vykdančioji direktorė Vilma Venslovaitienė.

Daugiausiai diskusijų kilo sprendžiant klausimą, kuriems klubams atverti duris į aukščiausią lygą. Kai kuriems susirinkimo dalyviams kilo abejonių dėl FBK „Kaunas" noro rungtyniauti A lygoje, nes jie vieninteliai neatvyko į Klubų valdybos posėdį pristatyti savo pozicijos. Panevėžio „Ekrano“ prezidentas Aušrys Labinas net siūlė leisti dalyvauti visiems trims.

„Kokiais kriterijais remiantis turėtume išskirti vieną klubą iš kitų ir palikti jį žaisti žemesnėje lygoje?, - retoriškai klausė A.Labinas - „Siūlyčiau priimti visus arba nė vieno“.

„Mažeikių“ ir „Klaipėdos“ padėtis - nepavydėtina

„Mažeikių“ ir „Klaipėdos“ ekipos taip pat teikė prašymus gauti A lygos licencijas, tačiau negavo jokių. Tiesa, jei žiūrėtume iš sportinio taško , mažeikiškių ir klaipėdiečių situacija skiriasi. 9-ą vietą pernai A lygoje užėmę žemaičiai išsaugojo sportinę teisę likti A lygoje, o „Klaipėda“, baigusi čempionatą pačiame dugne – 12 –oje, turėjo traukis į žemesnį divizioną.

Kad ir kaip ten būtų, nė vienos šių dviejų komandų nebus nei A, nei pirmojoje lygoje. Buvo kalbėta apie tai, kad šiedu klubai iš viso liausis egzistavę.

Savo rimtų problemų mažeikiškiai ir neslėpė ir pernai metų sezono metu. Klubo „Facebook“ skirsnyje ir futbolininkai ir gerbėjai atvirai kalbėjo apie „Mažeikių“ skolas žaidėjams. Ir dabar komandos vadovas Aldaras Pupliauskis bėdų nuslėpti nebandė.

„Norime, kad klubas išliktų ir bandome ieškoti visokiausių kelių tam, - kalbėjo jis.

Bent jau pažadą, kad futbolas mieste nežlugs, A. Pupliauskis davė.

„Galiu nebent pažadėti, kad futbolas Mažeikiuose bus vis vien. Yra vietinių žaidėjų: ir vyrų, ir jaunimo“, – sakė jis.

Paklaustas, ar tai reiškia, kad Mažeikių miesto komanda rungtyniaus antroje lygoje, A. Pupliauskas to neatmetė.

„Visko gali būti, bet dabar dar anksti tai planuoti“, – sakė jis.

Labai panašiai apie „Klaipėdą“ kalbėjo šio klubo direktorius Raimondas Bieliauskas: „Greičiausiai klubas išliks, nors dar negaliu to garantuoti. Kol kas dėliojamės viską galutinai. Suprantama, teks leistis į žemesnį lygį – pradėti nuo pradžių.“

Ta pradžia, anot direktoriaus – LFF antroji lyga, kur greičiausia atsidurs „Klaipėda“, jei jai pavyks išgyventi.

Baigiantis 2011-ųjų sezonui du finansinių problemų kamuojami Klaipėdos klubai bandė susitarti dėl susijungimo ir paramos iš miesto savivaldybės. Derybos nebuvo sėkmingos nei sezonui dar vykstant, nei jam pasibaigus.

„Tiesiog galim sakyti, kad mes darome pauzę. Įvertinę visas aplinkybes, manome, kad kol kas Klaipėdoje nebus galima žaisti aukštame lygyje, nes vyks daug stadiono rekonstrukcijos darbų. Tiesiog dabar bus laikas pasiruošti tam žaidimui aukštame lygyje“, - kalbėjo R. Bieliauskas.

„Klaipėda“ rungtyniavimui žemesnėse lygose žada burti komandą iš jaunimo.