Europos futbolo federacijų asociacija (UEFA) šiais metais šalies čempionams leido Čempionų lygos III kvalifikacinio etapo, taip pat ir Europos lygos rungtynes žaisti savame stadione, palaikant gausiai susirinkusiems žiūrovams. Tačiau išimtis buvo padaryta su viena sąlyga – klubas kitais metais turi paruošti savo namų areną iki III kategorijos stadionams būtinų sąlygų, atitikti svarbiausius reikalavimus, skirtus aukšto rango rungtynių organizavimui.

Šiuo metu „Aukštaitijos“ stadionas neatitinka daugelio kriterijų. Reikia didinti žiūrovų individualių sėdimų vietų skaičių iki 4500, dalis tribūnų turi būti dengtos stogu, sutvarkytos už vartų avarinės būklės betoninės tribūnų liekanos, išplėstas žiniasklaidos sektorius iki 50 vietų su pritaikytais darbui stalais, įrengtas žurnalistams skirtas darbo kambarys, VIP tribūna padidinta iki 250 individualių sėdimų vietų, įrengta TV studija, filmavimo aikštelė.

Pagal klubo pateiktą projektą, po renovacijos stadionas atitiktų III kategorijos stadionams keliamus reikalavimus. Čia galėtų būti žaidžiamos ne tik Čempionų lygos kvalifikacinės rungtynės, tačiau ir grupių etapo varžybos, be to, čia galėtų rungtyniauti ir šalies reprezentacinė rinktinė, organizuojami kiti aukšto rango futbolo turnyrai.

„Preliminariais FK „Ekrano“ skaičiavimais, atnaujinimo išlaidos siektų 3,5 milijonų litų. Manome, tai tokia normali kaina. Visi kartu ieškosime finansų. Kreipsimės į vyriausybę, į Seimą, į futbolo federaciją, be abejonės, ir savivaldybė prisidės tam tikru indėliu. Šią sumą tikrai surinksime. Atnaujintas stadionas atitiktų UEFA iškeltus reikalavimus Čempionų lygos rungtynėms, nereikėtų ieškoti kito stadiono. Rekonstrukcija galėtų būti pakankamai greitai įgyvendinta“, - teigė miesto vicemeras G. Šileikis.

Pasiteiravus G. Šileikio, ar realu tikėtis darbų pabaigos iki vasaros FK „Ekrano“ tarptautinių kovų, vicemeras teigė, jog būtent toks ir yra visų nusiteikimas ir noras atgaivinti stadioną iki to termino.

„Sutelkę visas jėgas ir pastangas kartu, tikiu, jog galime tą atlikti ir įgyvendinti“, - diplomatiškai kalbėjo miesto valdžios atstovas. - Po rekonstrukcijos galėtume prisidėti prie Europos jaunimo čempionato organizavimo, vykdyti grupių varžybas, už tai tarptautinė futbolo federacija skirtų keletą milijonų litų“.

Ar yra alternatyvus planas, jei nepavyktų minėtos sumos gauti iš valstybės institucijų? Pasak vicemero, yra daug sėkmingų pavyzdžių, kuomet kartu valstybės institucijos, savivaldybės ir privatus verslas bendradarbiauja ir sėkmingai įgyvendina bendrus projektus. Stadiono renovacijai būtent toks scenarijus ir numatytas.

„Svarstant biudžetą, mes turėsime atsižvelgti ir numatyti dalį pinigų stadiono atnaujinimui. Tarybos nariai bus informuoti, sutarsime su sporto bendruomene, numatysime sumą, tačiau šis projektas ne tik Panevėžio, bet ir visos Lietuvos reikalas. Manau, vyriausybė turi rast galimybių paremti šią iniciatyvą ir turėsime puikų stadioną“, - kalbėjo G. Šileikis.

„Artimiausiu metu turėtų būti paruoštas techninis projektas, visus kitus sprendimus turime labai greitai priimti ir įgyvendinti. Tiek politikai, tiek administracija turės sparčiai dirbti ir nebesnūduriuoti“, - ryžtingai kalbėjo vicemeras. Pasak jo, konkursas renovacijos darbams atlikti bus skelbiamas kitas metais.

1965 metais pastatytas pagrindinis Panevėžio stadionas, kuriame „Ekranas“ be pertraukų rungtyniauja daugiau nei 46 aukščiausios lygos sezonus. Šiuo metu stadionas talpina 4000 žiūrovų. 1968 metais pirmą ir paskutinį kartą buvo įžiebti keturi dirbtinio apšvietimo stulpai – tuomet draugiškose rungtynėse Panevėžio „Statyba“ rungtyniavo prieš... Panevėžio „Statybą“.

Po 40 metų, 2008-ais FK „Ekrano“ iniciatyva ir Panevėžio savivaldybės pinigų ir darbo dėka šiame stadione vėl sužibo šviesos: stadiono apšvietimas išbandytas vėlyvą rudenį A lygos rungtynėse „Ekranas“ – Marijampolės „Sūduva“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją