Kaip DELFI teigė sporto klausimus kuruojantis Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Ritas Vaiginas, dėl 10 mln. litų skyrimo turėtų spręsti Vyriausybė. Esą pirminis politinis sutarimas jau yra – stadiono konservavimo planui iš esmės pritarė pagrindinių Seimo frakcijų atstovai.

„Paskutinis pajudėjimas buvo kažkur prieš pusantro mėnesio Seime, kada buvo visų partijų frakcijų atstovai susirinkę ir pasikvietę Sporto departamento vadovus ir Vilniaus savivaldybės vadovus. Ir man teko dalyvauti tame pasitarime. Aišku, buvo išreikšta vienarekšmiškai – net prieštaraujančių nebuvo, - kad reikia spręsti Nacionalinio stadiono klausimą. Bet tikėtis, kad kitų metų biudžete atsiras lėšų jo finansavimui... nėra tikimybės. Buvo nuspręsta kreiptis į Vyriausybę, į Finansų ministeriją, kad kitų metų biudžete būtų numatyta iki 10 mln. litų stadiono užkonservavimui“, - kalbėjo R. Vaiginas.

Pasak jo, darbus reikia pradėti kitąmet, ir kuo greičiau. Mat ilgesnis delsimas statyboms gali būti pražūtingas.

„Tos konstrukcijos, ir metalo, ir betono, jeigu bus paliktos tokiame stovyje, kaip dabar yra, po dvejų metų gali reikėti iš naujo griauti ir vėl betonuoti, metalą, armatūrą naudoti. Šiai dienai buvo konstatuota specialistų, kad dar jokia žala nepadaryta ir dar nėra vėlu užkonservuoti. (...) Svarbu, kad dar neužsitęstų metus ar dvejus – tada jau gali būti įvykę nepataisomų dalykų“, - aiškino pašnekovas.

Jis pridūrė, kad sostinės savivaldybė 10 mln. litų ar kuklesnės sumos stadiono konservavimui nesukrapštys. „Savivaldybė pati nepajėgi. Ir neturėtų vien tiktai savivaldybė spręsti, kadangi tai yra bendras reikalas ir šitas objektas turi nacionalinės svarbos statusą. Ir Vyriausybė, manau, formuodama kitų metų biudžetą, turėtų rasti šaltinius“, - svarstė vienas sostinės savivaldybės vadovų.

Tuo tarpu statybų atgaivinimas siejamas su europine parama. Anot R. Vaigino, pinigų stadionui siūloma ieškoti 2014-2020 m. ES struktūrinės paramos Lietuvai krepšelyje.

Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas taip pat pažymėjo, kad sostinės valdžia tęsia privačių investuotojų, galinčių savo lėšomis prikelti Nacionalinį stadioną iš numirusiųjų, paieškas. Apytikriais skaičiavimais, statyboms pabaigti gali prireikti daugiau kaip 300 mln. litų.

„Jeigu mes surastume, sakykim, ekonomiškai naudingą variantą, tai, be abejo, eitume link to, kad tas stadionas būtų pastatytas. (...) Tokių pinigų, virš 300 milijonų, mes tikrai neturime ir nesurasime. Tai yra nerealu“, - reziumavo R. Vaiginas.

Premjero patarėjas pinigų žadėti neskuba

Premjero Andriaus Kubiliaus visuomeninis konsultantas, buvęs Vilniaus meras Raimundas Alekna DELFI teigė, jog jokių sprendimų dėl lėšų Nacionaliniam stadionui dar nėra.

„Nesu inžinierius ir negaliu vertinti techninės stadiono būklės. Sunku pasakyti“, - svarstė R. Alekna.

Jis čia pat pridūrė, kad lemiamą žodį turėtų tarti Finansų ministerija. O kitų metų biudžetui yra ir daugiau politinių pageidavimų – ne tik Nacionalinio stadiono reikalai.

„Kaip mes girdėjome ir Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko (Kęstučio Glavecko – DELFI) nuomonę, jeigu visus pageidavimus patenkintume, tai per mėnesį valstybė bankrutuotų. Aš manau, kad stadiono griuvimas yra, ūkine prasme, neleistinas variantas. Bet valstybės griuvimas yra žymiai baisesnis dalykas“ - pusiau juokais pridūrė R. Alekna.

Nacionalinio stadiono statybos strigo ne kartą, tačiau galutinai sustojo 2008 m., kuomet įstrigo projekto finansavimas. Atlikus stadiono statybų auditą, Valstybės kontrolės specialistams kilo įtarimų dėl panaudotų 60,5 mln. litų. Daugeliui išleistų sumų nebuvo pateikta išlaidas pagrindžiančių dokumentų.

2009 metų lapkritį Aukščiausiasis teismas paskelbė, jog sutartis stadiono statybų sutartis, kuria grandiozinį projektą pavesta įvykdyti bendrovei „Veikmė“, pasirašyta neteisėtai ir yra niekinė. Nors ne sykį kalbėta apie būtinybę užkonservuoti statybas, šie darbai taip ir neprasidėjo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją