Sukorė 1300 km

Retos tokios pirmenybės apsieina be svečių iš užsienio. Šią vasarą užsieniečių nebuvo daug – tik dvi komandos. Į Panevėžį atvyko Rygos „Skonto“ (Latvija) ir Dnepropetrovsko „Dnipro“ (Ukraina) fanai.

Pastarieji sumušė tolio rekordą. Komanda iš taip toli (nuo Dnepropetrovsko iki Panevėžio važiuojant autotransportu – apie 1300 km) Lietuvos fanų čempionate dar nesisvečiavo.

Tiesa, dalis „Dnipro“ fanų nespėjo susitvarkyti kelionės dokumentų ir ukrainiečių į Lietuvą atvažiavo tik 5. Porą žaidėjų jiems teko skolinti „Žalgirio“ fanams.

Ši „Dnipro“ aistruoliams atstovaujanti komanda, penkerias rungtynes žaidusi be keitimų, užėmė 11-ą vietą 16-os komandų turnyre.

Ukrainiečiai nebuvo labai patenkinti šiuo pasiekimu. Po to, kai jie 2:4 pralaimėjo „Sūduvos sakalų“ ekipai ir suprato, kad prarado šansus kovoti dėl aukštų vietų, svečiai šiek tiek apsipyko tarpusavyje ir jau buvo pasiryžę pasitraukti iš pirmenybių, bet vėliau apsigalvojo.

Ne vien A lygos fanai

Iš lietuvių fanų čempionate dalyvavo ne vien A lygos komandų aistruoliai. Kretingos „Minijos“ gerbėjai palaiko savo ekipą, žaidžiančią antroje lygoje, o „Kauno“ ultros – savo išlaikomą klubą iš trečios lygos.

Kai kurios komandos atstovavo jau neegzistuojantiems klubams. Fanų čempionate dalyvavo tarpusavio ryšius tebesistengiantys išlaikyti „Mažeikių“ fanai „Žemaitijos lokiai“ ir Vilniaus „Vėtros“ gerbėjai „Tornados“. „Mažeikiai“ šiemet išnyko iš šalies futbolo žemėlapio dėl finansinių priežasčių, „Vėtrai“ taip nutiko 2010-ais.

Niekas neatstovavo dviem A lygos klubams: Pakruojo „Kruojai“ ir Vilniaus REO.

Tam, kad komandų skaičius būtų parankesnis rengti turnyrą, šeimininkai Panevėžio „Ekrano“ fanų grupė „Pirmoji armada“ ir „Žalgirio“ gerbėjai „Pietų IV“ žaidė dviem ekipomis.

Abiejų A lygos čempionato lyderių fanų antros komandos susitiko rungtynėse dėl priešpaskutinės 15-os vietos, kurią laimėjo panevėžiečiai.

„Žalgirio“ fanų antra komanda buvo vienintelė, kuri nepajėgė ne tik laimėti nė vienerių rungtynių, bet ir įmušti bent vieną įvartį.

Kadangi turnyras vyko net keturiose aikštelėse, (Panevėžio futbolo akademijos stadiono aikštė buvo padalinta į keturias dalis), per aštuonias turnyro valandas buvo surengtos rungtynės ne vien dėl apdovanojimų, bet ir išsiaiškintos visos fanų čempionato vietos.

Finale – vėl „el clasico“

„Žaisk kaip nori, o finale vis vien susitiks „Šiauliai“ ir „Žalgiris“ – mojo ranka ne vienas „Pirmosios armados“ fanas. Panevėžiečiai neslėpė, pasiryžę įsikišti į dviejų jau tradiciškai visus čempionatus pagrindiniais pretendentais į aukščiausias vietas laikomų komandų santykių aiškinimąsi.

Iki šių pirmenybių „Šiaulių“ ir „Žalgirio“ gerbėjai buvo laimėję fanų čempionatą po 13-ą kartų. Jų tarpusavio susitikimai fanų turnyrų dalyvių tarpe yra vadinami „el clasico“.

Pusfinalyje panevėžiečiai baudiniais nusileido „Šiaulių“ aistruoliams ir finalas vėl buvo tradicinis.

Finale vilniečiams pavyko įmušti greitą įvartį ir jie atsitraukė į gynybą. Tiksliau – visą pirmą kėlinį buvo prispausti prie savo vartų. Antrą kėlinį vilniečiai surengė kelias kontratakas ir vienos jų metų įmušė dar kartą.

„Šiaulių“ fanams, bandžiusiems šturmuoti varžovų vartus, pavyko tik sušvelninti rezultatą. Jų situaciją apsunkino tai, kad įvykus susistumdymui tarp žaidėjų, „Šiaulių“ komandos lyderis Gediminas Maziliauskas buvo pašalintas iš aikštelės.

„Žalgirio“ fanai atkeršijo „Šiaulių“ gerbėjams už taip pat dramatiškai (2:3) pralaimėtą 30-o fanų čempionato finalą žiemą Mažeikiuose.

Apdovanojimai

G. Mazaliausko apmaudą dėl ne kaip susiklosčiusio finalo apmalšino geriausio turnyro žaidėjo prizas, kuris buvo įteiktas jam.

Geriausio vartininko apdovanojimas atiteko vilniečiui Arnoldui Mikulėnui.

Rezultatyviausio žaidėjo prizas buvo skirtas 7 įvarčius įmušusiam Gargždų „Bangos“ puolėjui Vytui Mickui. Tiesa, potencialiai labai aukštai vertinama „Bangos“ komanda užėmė tik 7-ą vietą ir apdovanojimų ceremonijos nelaukusi išvyko namo.

Situaciją išgelbėjo vicečempionai, įsipareigoję perduoti prizą gargždiškiui per „Bangos“ ir „Šiaulių“ rungtynes Gargžduose antradienį.

Laimėtojams organizatoriai įteikė nugalėtojų taurę, o tris pirmas vietas užėmusių komandų žaidėjai buvo apdovanoti medaliais.

Asmeniniai medaliai fanų turnyro prizininkams – fanų čempionatų naujovė. Jais fanų turnyro lyderiai buvo apdovanoti pirmą kartą.

Trečią vietą užėmusi „Pirmosios armados“ komanda penkis medalius perleido „Dnipro“ delegacijai. Panevėžiečių teigimu, ukrainiečiai jiems labai padėjo tuo, kad išmoko vieną „Ekrano“ fanų skanduotę ir turnyro metu vis suskanduodavo ją.

„Ekrano“ aistruoliai rungtynėse dėl trečios vietos 3:0 sutriuškino Tauragės „Tauro“ fanus. Tai buvo antras komandų susitikimas šiose pirmenybėse. Grupės turnyre tauragiškiai panevėžiečius įveikė 3:1.

Nepaisant to, kad šeimininkų lūkesčiai buvo didesni, nei trečia vieta, po „mažojo finalo“ niekas neliūdėjo. „Ekrano“ fanai prizinę vietą užėmė po ilgos pertraukos, o ketvirta „TauRagų“ vieta buvo didžiausias šios komandos pasiekimas fanų turnyruose.

Teisėjams – nedaug priekaištų

Čempionato kovoms teisėjavo Panevėžio apskrities futbolo federacijos pirmenybių teisėjai. Daugumą rungtynių komandos jiems priekaištų neturėjo.

Tačiau po finalo „Šiaulių“ fanai dar ilgokai bandė išaiškinti teisėjui jo klaidas. Anot šiauliečių, į vilniečių vartus arbitras neskyrė baudinių, nors tą privalėjo padaryti ne kartą.

Nepatenkinti buvo ir „Atlanto“ gerbėjai, kai teisėjas įskaitę įvartį į jų vartus per labai atkaklią dvikovą su kaimynais – „Banga“, nors kamuolys akivaizdžiai nuo skersinio atsimušė į aikštę.

„Vakarų fronto“ fanai pralaimėjo šias rungtynes Gargždų „Tigrams“ 3:4.

Jeigu komandos būtų sužaidusios lygiomis, dėl aukštesnių vietų būtų žaidę „Atlanto“ gerbėjai, kurie su kitomis grupės komandomis sužaidė geriau nei gargždiškiai.

Vis dėl to teisėjams pavyko suvaldyti, kad žaidėjų aistros neišsiveržtų per kraštus, kas fanų čempionatuose kartais nutinka.

Juo labiau, kad daugelyje mačų kova buvo atkakli. Ne kartą per atkrintamąsias rungtynes prireikė 11 metrų baudinių. Jų serija per fanų čempionatą buvo trumpesnė, nei per didįjį futbolą – komandos mušė po 3 kartus.

Labiausiai baudiniais turėjo būti nepatenkinta gargždiškių komanda. Ji jų serijoje nusileido du kartus. Didžiausias meistriškumo skirtumas užfiksuotas per „Atlanto“ ir „Vėtros“ aistruolių dvikovą. „Vakarų fronto“ komanda ją laimėjo 8:0.

Prekiauti neleido policija

Čempionato pradžioje buvo šiokių tokių nesklandumų dėl komandų vėlavimų. Šiuo pasižymėjo žemaičiai. Vėlavo „Minijos“ fanai, ilgokai klaidžioję po Panevėžį, nerasdami turnyro vyksmo vietos bei mažeikiškiai, vos pasiekę Aukštaitijos sostinę dėl transporto gedimų.

Turnyro metu stadione budėjo medikas. Karts nuo karto jam tekdavo išbėgti į aikštę atšaldyti žaidėjui koją, po varžovo spyrio ar padėti atgaivinti sutrauktą raumenį. Didesnių traumų fanams-futbolininkams pavyko išvengti.

Maitintis turnyro dalyviai vyko į miestą. „Pirmoji armada“ bandė suorganizuoti maisto ir alaus prekybos tašką prie stadiono ar jo teritorijoje, tačiau negavo tam Panevėžio policijos leidimo.

„Iš visų parašų, kuriuos teko surinkti, nebuvo vieno – policijos. Nežinau, gal jie mums už ką nors keršijo, bet griežtai atsisakė leisti prekiauti alumi,“ – sakė vienas iš pagrindinių turnyro organizatorių panevėžietis Mantas Kruopas.

Pardavinėti vien tik maistą prekybininkai nesiryžo.

Rezultatai

A grupė. „Šiauliai“ – Marijampolės „Sūduva“ 5:1, Dneproperovsko „Dnipro“ (Ukraina) – Panevėžio „Ekranas-2“ 3:2, „Šiauliai“ – „Dnipro“ 2:0, „Sūduva“ – „Ekranas-2“ 1:1, „Šiauliai“ – „Ekranas-2“ 3:2, „Sūduva“ – „Dnipro“ 4:2. 1. „Šiauliai“ – 9 taškai, 2. „Sūduva“ – 4, 3. „Dnipro“ – 3, 4. „Ekranas-2“ – 1.

B grupė. Kretingos „Minija“ – Vilniaus „Žalgiris-2“ 2:0, „Kaunas“ – Alytaus „Dainava“ 3:1, „Minija“ – „Kaunas“ 1:3, „Žalgiris-2“ – „Dainava“ 0:2, „Minija“ – „Dainava“ 0:3, „Žalgiris-2“ – „Kaunas“ 0:2. 1. „Kaunas“ – 9, 2. „Dainava“ – 6, 3. „Minija“ – 3, 4. „Žalgiris-2“ – 0.

C grupė. „Mažeikiai“ – Tauragės „Tauras“ 0:3, „Ekranas“ – Rygos „Skonto“ (Latvija) 4:0, „Mažeikiai“ – „Ekranas“ 0:3, „Tauras“ – „Skonto“ 0:3, „Mažeikiai“ – „Skonto“ 2:1, „Tauras“ – „Ekranas“ 3:1. 1. „Ekranas“ – 6, 2. „Tauras“ – 6, 3. „Skonto“ – 3, 4. „Mažeikiai“ – 3.

D grupė. Gargždų „Banga“ - Klaipėdos „Atlantas“ 4:3, Vilniaus „Vėtra“ – Vilniaus „Žalgiris“ 0:2, „Banga“ – „Vėtra“ 7:1, „Atlantas“ – „Žalgiris“ 0:3, „Banga“ – „Žalgiris“ 0:2, „Atlantas“ – „Vėtra“ 8:0. 1. „Žalgiris“ – 9, 2. „Banga“ – 6, 3. „Atlantas“ – 3, 4. „Vėtra“ – 0.

Ketvirtfinaliai. „Šiauliai“ – „Dainava“ 1:0, „Kaunas“ – „Tauras“ 1:2, „Ekranas“ – „Banga“ 0:0 (baudiniai 2:0), „Žalgiris“ – „Sūduva“ 5:1.

Pusfinaliai. „Šiauliai“ – „Ekranas“ 0:0 (baudiniai 2:0), „Tauras“ – „Žalgiris“ 0:2.

Dėl 15 vietos. „Ekranas-2“ – „Žalgiris-2“ 1:0.

Dėl 13 vietos. „Mažeikiai“ – „Vėtra“ 1:1 (baudiniai 3:1).

Dėl 11 vietos. „Dnipro“ – „Minija“ 5:2.

Dėl 9 vietos. „Atlantas“ – „Skonto“ 2:1.

Dėl 7 vietos. „Banga“ – „Sūduva“ 4:1.

Dėl 5 vietos. „Dainava“ – „Kaunas“ 4:0.

Dėl 3 vietos. „Ekranas“ – „Tauras“ 3:0.

Finalas. „Žalgiris“ – „Šiauliai“ 2:1.