Pateikiame LFF atsakymą LR Seimo nariams dėl draugiškų Rusijos ir Lietuvos „B“ rinktinių futbolo rungtynių:

„Atsižvelgiant į šiandien (lapkričio 4 dieną) išplatintą kelių Lietuvos Respublikos Seimo narių kreipimąsi dėl lapkričio 12 d. Grozne planuojamų draugiškų futbolo rungtynių tarp Rusijos ir Lietuvos nacionalinių „B“ futbolo rinktinių, Lietuvos futbolo federacija (LFF) prašo įvertinti žemiau išdėstytus faktus ir politiką atskirti nuo sporto, kaip to reikalauja tarptautinės sporto ir futbolo organizacijos.

Visų pirma, LFF norėtų pabrėžti, kad ji yra sporto organizacija, ir varžovus futbolo rinktinių susitikimams renkasi atsižvelgdama į sportinius, o ne politinius kriterijus.

Šiuo atveju rungtynės su Rusijos „B“ futbolo rinktine, kuriai atstovauja pajėgaus Rusijos futbolo čempionato žaidėjai, Lietuvos „B“ futbolo rinktinei yra geras išbandymas ir naudinga patirtis.

Pažymėtina, kad derybos dėl minėtų rungtynių vyko su Tarptautinės futbolo asociacijų federacijos (FIFA) nare – Rusijos futbolo sąjunga (RFS), kuri, kaip įprasta kviečiančiai šaliai, pasirinko draugiškų rungtynių vietą.

LFF, įvertinusi LR Užsienio ministerijos išreikštą susirūpinimą dėl saugumo situacijos Grozne, kreipėsi į RFS ir gavo papildomą patikinimą dėl saugumo užtikrinimo. Yra įprasta, jog kviečianti šalis užtikrina visas reikalingas sąlygas rungtynių pravedimui, tam tarpe ir saugumo.

LFF norėtų atkreipti LR Seimo narių dėmesį, kad ji yra tarptautinių futbolo organizacijų – FIFA ir UEFA - narė. Minėtos organizacijos griežtai laikosi sportinio principo ir politinio neutraliteto, todėl bet kokį politikų kišimąsi į futbolo organizacijų veiklą vertina neigiamai ir savo ruožtu taiko griežtas sankcijas.

Šių organizacijų įstatuose numatyta, jog „diskriminacija prieš bet kokią šalį, privatų asmenį žmonių grupę dėl etninių, lyties, kalbos, religijos, politinių ar kitų priežasčių yra griežtai draudžiama ir gali būti baudžiama diskvalifikacija ar pašalinimu iš organizacijos“.

LR Seimo narių siūlomas atsisakymas vykti į rungtynes Grozne galimai sukeltų didelį atgarsį ir galėtų būti vertinamas kaip politinis žingsnis. Tokiu atveju Lietuvai galimai grėstų griežtos FIFA sankcijos.

Atkreiptinas dėmesys, jog LFF ir anksčiau yra patyrusi politinį spaudimą dėl rinktinės draugiškų rungtynių Izraelyje, o taip pat su Lenkijos ir Baltarusijos komandomis.

Atsižvelgusi į aukščiau išdėstytus argumentus, LFF prašo gerbti sprendimą dėl minėtų draugiškų rungtynių organizavimo“.

Primename, kad kreipimąsi į LFF prezidentą Liutaurą Varanavičių pasirašę Seimo nariai Arvydas Anušauskas, Egidijus Vareikis, Rytas Kupčinskas ir Saulius Pečeliūnas atkreipė dėmesį, kad į šį regioną Užsienio reikalų ministerija rekomenduoja nevykti ir primena, kad tarptautinė bendruomenė ne kartą yra konstatavusi šiurkščius ir nuolat vykdomus žmogaus teisių pažeidimus Čečėnijoje bei raginusi Rusiją juos nutraukti.