Oficialios CSKA svetainės internete lankytojus pasitinkanti nuotrauka atkartoja 1943 metais darytą fotografiją, kurioje įamžinti tuometės Raudonosios armijos sporto klubo futbolo komandos žaidėjai.

Paklaustas, ar Lietuvos sportininkas, pozuojantis su 1940 metais Lietuvą okupavusios kariuomenės uniforma, nekelia dviprasmiškų minčių, Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto docentas Algirdas Jakubčionis neslėpė kartėlio.

„Jeigu tokia nuotrauka būtų pasirodžiusi tais laikais, kai Kauno „Žalgirio“ krepšinio aikštėje kovėsi su CSKA, aš tokį faktą būčiau priėmęs kaip nacionalinę tragediją ir didžiausią tautos įžeidimą. Bet po to, kai lietuviai pradėjo treniruoti CSKA – priešų komandą, didesnio smūgio būti nebegali. O dėl tos nuotraukos – arba žingsnis po žingsnio laisvėjame, išsivaduodami iš istorinių stereotipų, arba tiesiog pamirštame savo istoriją“, – DELFI sakė istorikas.

Išklausyti paties 33-ejų D. Šembero nuomonės apie minėtą fotosesiją DELFI penktadienį nepavyko – futbolininko telefonas buvo išjungtas.

Primename, kad prieš kelias savaites Maskvoje vykusioje krepšinio Eurolygos dvikovoje tarp CSKA ir „Žalgirio“ apsilankęs D. Šemberas, paklaustas, kurią ekipą palaikė, savo simpatijas atidavė rusams.

„Aš augau kartu su Vilniaus „Žalgiriu“, ne su Kauno. Priešprieša tarp Kauno „Žalgirio“ ir Vilniaus „Lietuvos ryto“ prilygsta „Barcelona“ ir Madrido „Real“ priešpriešai Ispanijoje. Žinoma, kad palaikiau CSKA, juolab, kad šiandieninė CSKA yra vos ne lietuviškesnė komanda nei „Žalgiris“. Taigi, šįvakar, kaip, galima sakyti, ir visuomet, mano simpatijos buvo CSKA pusėje“, – Rusijos žiniasklaidai tuomet teigė lietuvis.

D. Šemberas - CSKA klubo istorijos dalis

Maskvos CSKA komandai 100 metų oficialiai suėjo rugpjūčio 27 dieną. Būtent šią dieną, lygiai prieš 100 metų, buvo įkurtas Slidinėjimo mėgėjų draugijos (OLLS) klubas, kuris 1941 metais buvo pervadintas į „Raudonąją Armiją Maskvą“, vėliau, 1942 metais, į Centrinių Raudonosios armijos namų sporto klubą (CDKA), o 1960 metais – į Centrinį armijos sporto klubą (CSKA).

Nuo to laiko ekipos pavadinimas nebesikeitė, o CSKA futbolininkai 10 kartų tapo Rusijos futbolo čempionais (1946, 1947, 1948, 1950, 1951, 1970, 1991, 2003, 2005 ir 2006 metais (septynis iš jų - SSRS pirmenybėse)), 11 kartų – šalies taurės laimėtojais ir 4 kartus – supertaurės savininkais.

Lietuvos rinktinės saugas D. Šemberas į CSKA gretas pateko 2002 metais. Iki tol jis žaidė Vilniaus „Žalgirio“ (iki 1998 metų) ir Maskvos „Dinamo“ (iki 2001 metų) klubuose.

Pirmą mačą su CSKA apranga lietuvis sužaidė 2002 metų kovo mėnesį. 2003, 2005 ir 2006 metais jis tapo Rusijos čempionu, o 2004-2005 metų sezone laimėjo ir UEFA taurę.

Iš viso CSKA klubo garbę D. Šemberas jau gynė net 358 kartus. Tai – trečias rezultatas per visą CSKA istoriją. Lietuvis nusileidžia tik Vladimirui Fedotovui (427 mačai) ir Vladimirui Polikarpovui (383) bei neabejotinai yra ištikimiausias klubo legionierius per visą istoriją.

Primename, kad CSKA klubas šiemet iškopė į UEFA Čempionų lygos aštuntfinalį.

CSKA futbolininkų fotosesija (pfc-cska.com nuotr.)
Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją