Kontraktą nutraukė po dviejų savaičių

Lietuvos futbolo sirgaliams J. Priganiuko pavardė menkai žinoma neatsitiktinai – prieš penkerius metus „Kauno“ ekipos nariu tapęs gynėjas juo išbuvo vos dvi savaites.

Trejų metų kontraktą su Kauno komanda J. Priganiukas sudarė 2005 metų gruodį. Klubas įsipareigojo mokėti moldavui solidų 15 tūkst. eurų (52 tūkst. Lt) mėnesinį atlyginimą, todėl spėliota, kad „Kaunas“ futbolininką paskolins to paties savininko – verslininko Vladimiro Romanovo – valdomai Edinburgo „Hearts“ (Škotija) ekipai.

Tačiau jau kitą mėnesį „Kauno“ atstovai žaidėjo agentui pranešė, kad nebepageidauja komandoje matyti jo kliento.

2006 metų kovą J. Priganiukas kreipėsi į FIFA Ginčų sprendimo komisiją, skųsdamasis, kad jo sutartis buvo nutraukta be priežasties, ir prašydamas priteisti visą kontrakte numatyto uždarbio sumą – 540 tūkst. eurų (1,86 mln. Lt).

Po trejus metus trukusio proceso FIFA organas patenkino futbolininko pretenzijas iš dalies, nurodęs „Kaunui“ sumokėti žaidėjui 200 tūkst. eurų (690 tūkst. Lt) kompensaciją.

Šį sprendimą klubas apskundė Tarptautiniam sporto arbitražo teismui (CAS), tačiau praėjusių metų pabaigoje dešimt kartų šalies čempione tapusios ekipos apeliacija buvo atmesta. Nepaisant to, „Kaunas“ kompensacijos moldavui neišmokėjo iki šiol.

Verdikto laukia artimiausiu metu

Pasak Lietuvos futbolo federacijos (LFF) prezidento Liutauro Varanavičiaus, FIFA Drausmės komitetas jau šią savaitę turėtų atsiųsti LFF sprendimą dėl „Kauno“ veiksmų.

„FIFA kalbėjo, kad reikalaus pritaikyti sankcijas „Kaunui“, bet oficialaus rašto dar neturime. Iki šiol šiam klubui sankcijos nebuvo skirtos, todėl kol kas „Kaunui“ greičiausiai gresia tik taškų atėmimas“, – DELFI teigė L. Varanavičius.

Tuo tarpu „Kauno“ klubo prezidentas Gintaras Ugianskis tvirtino nematantis reikalo mokėti kompensacijos J. Priganiukui.

„Yra ginčas, ir jis vyksta. Kai bus padėtas galutinis taškas, elgsimės taip, kaip reikia – mokėsime arba ne. Bet nematau priežasties mokėti pinigų žmogui, kuris jų neužsidirbo, neatvyko į klubą. Tai J. Priganiukas turėtų mums sumokėti, kad nepateisino mūsų lūkesčių“, – dėstė G. Ugianskis, nenorėjęs pasakyti, kokiomis priemonėmis „Kaunas“ gali dar kartą ginčyti FIFA organo sprendimą.

Šiemet FIFA Drausmės komitetas jau buvo įpareigojęs LFF nubausti du į skolas įklimpusius šalies klubus. Birželį trys A lygos turnyriniai taškai atimti iš vėliau žlugusios Vilniaus „Vėtros“ komandos, o kovo mėnesį teisę A lygoje rungtyniauti turėjęs Klaipėdos „Atlantas“ buvo pašalintas į žemesnę lygą.

Skundžiasi ir lietuviai

Buvusių futbolininkų pretenzijos „Kauną“ pavijo ir Lietuvoje. Gruodžio pradžioje LFF Drausmės komitetas įpareigojo laikinosios sostinės klubą per 30 dienų sumokėti 71 tūkst. litų saugui Vytautui Lukšai. Tiesa, „Kaunas“ pasinaudojo galimybe spendimą apskųsti LFF Apeliaciniam komitetui, kuris klubo pateiktą apeliaciją planuoja svarstyti antradienį.

DELFI jau rašė, kad Ukrainos aukščiausiosios lygos Kijevo „Arsenal“ komandoje šiuo metu rungtyniaujantis 26 metų V. Lukša teisinėmis priemonėmis kovoja su „Kaunu“ dėl neišmokėto atlyginimo už 2009 metų lapkričio-2010 metų vasario mėnesius.

„Mano žiniomis, „Kaunas“ nėra atsiskaitęs su dar dviem žaidėjais iš Lietuvos, ir viskas kol kas kybo ore“, – DELFI sakė V. Lukšai atstovaujantis advokato padėjėjas Aivaras Laurišas.

Vaikšto plonu ledu

Įsiskolinimai „Kaunui“ gali kainuoti licenciją, suteikiančią teisę dalyvauti kito sezono šalies pirmenybėse.

„Jeigu „Kaunas“ neapmokės savo skolų, licencijos jis negaus, – aiškino L. Varanavičius. – Licencija negali būti išduodama klubui, kuris turi įsiskolinimų. Be to, sugriežtinus reikalavimus, dėl skolų klubai negalės gauti ne tik A lygos, bet ir LFF I lygos licencijų.“

G. Ugianskis neabejojo, kad „Kaunas“ įgyvendins licencijavimo finansinius kriterijus. „Dar licencijavimas nesibaigęs, ir mes įvykdysime visus reikalavimus, kurie mums keliami“, – žadėjo klubo prezidentas.

Primename, kad LFF I lygos varžybose šiemet triumfavęs „Kaunas“ yra pateikęs paraišką A lygos licencijai gauti. Sprendimai dėl licencijų suteikimo klubams bus priimti LFF Licencijavimo komiteto posėdyje kitų metų vasario 24 d. bei Apeliacinio licencijavimo komiteto posėdyje kovo 9 d.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją